Wat is Vita® Talalay Latex?

Latex is een natuurproduct

Latex is een natuurproduct dat wordt verkregen uit de tropische rubberboomsoorten in Zuid Amerika en Azië. Het melksap uit deze rubberbomen vormt de basis voor het latex matras. Het melksap, ook wel ‘rubber’ genoemd, tapt men door met een mes een inkeping te maken in de boomschors. Aan het eind van de inkeping is een gootje geplaatst met daaronder een opvangbakje. Hierin vangt men het melksap druppelsgewijs op.

Om ervoor te zorgen dat het rubber niet aangetast wordt tijdens het vervoer, voegt men er een kleine hoeveelheid ammonia aan toe. Dit verschepen is een zeer lastig proces. Een natuurproduct is erg gevoelig voor de omstandigheden waarin het wordt vervoerd. De temperatuur en de luchtvochtigheid hebben invloed op de samenstelling van het melksap. Voordat het rubber verscheept wordt, verkleint men het volume van het rubber door middel van centrifugeren. Het rubber doorloopt hierna een proces wat ervoor zorgt dat het geschikt is voor verwerking tot 1 van de 2 soorten latex, namelijk ’traditioneel’ latex en Talalay latex. Beide staan hieronder kort beschreven.

Het ‘Traditionele’ Latex proces

‘Traditionele’ Latex matrassen maakt men in een aluminium mal. Deze mal is van boven en van onderen voorzien van metalen stiften. Dit zijn pennen die ervoor zorgen dat het tot schuim geslagen latex melksap van binnenuit verwarmd kan worden door hete lucht. Dit noemt men het vulkanisatieproces.

Door gebruik te maken van verschillende dikte, lengte en hoeveelheid van stiften ontstaat er verschil in dichtheid van het materiaal, waardoor er comfortzones in het materiaal kunnen worden aangebracht. Huisstofmijt nestelt zich niet graag in Latex, dus de aangewezen kern voor de consument die allergisch is.

Het Talalay Latex proces

Bij Talalay Latex kernen wordt de mal eerst nog vacuüm getrokken, waardoor het latexschuim zich egaal verdeelt over de mal. Hierna wordt het latexschuim door stikstof bevroren naar een temperatuur van -30 graden Celsius. Hierdoor knapt de gesloten celstructuur. Dit heeft als voordeel dat het latexschuim over een zeer open celstructuur beschikt wat weer ten goede komt aan de veerkracht, ventilatie en comfort van het product.

Vervolgens wordt de temperatuur in enkele stappen verhoogd tot +115 graden Celsius. Tijdens dit verwarmen rijst het latexschuim tot de gewenste hoogte van de mal. De kern wordt uit de mal gehaald, nagevulkaniseerd, grondig gewassen en gedroogd.

De intensiteit van het Talalay Latex productieproces geeft substantiële voordelen, maar hierdoor ook een serieus prijsverschil. Tests hebben uitgewezen dat er maar een terugval van stramheid is van 11%, na 10 jaar belasting. Hierbij heeft men de kern 80.000 keer belast met een gewicht van 75 kilo. Door de open celstructuur is het Talalay latex matras tot wel 30% koeler dan de traditionele Latex kern.

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verbeteren van de ervaring. Door verder te surfen op de website gaat u akkoord met het gebruik van cookies.